Nevşehir’in üç asırlık lezzeti ‘tahinli simit’ tescillendi

Nohutla mayalanarak, un, tahin ve şeker karışımıyla fırınlarda yapılan Nevşehir tahinli simidin, Nevşehir Fırıncılar ve Unlu Mamuller Odası tarafından coğrafik işaret tescili için yapılan müracaat süreci tamamlandı. 

Nevşehir Fırıncılar ve Unlu Mamuller Odası Başkanı Caner Erdoğan, gazetecilere, geçen yıl haziran ayında gerekli müracaatları yaptıklarını, inceleme sürecinin akabinde eserin tescillendiğini söyledi. 

Tahinli simidin birinci olarak yaklaşık 3 asır evvel 1720’li yıllarda Osmanlı sadrazamlarından Nevşehirli Damat İbrahim Paşa devrinde yöredeki fırınlarda üretilmeye başlandığını anlatan Erdoğan, “O vakitten günümüze kadar simit üretimi sürmüş. Kentimizde en çok tüketilen eserlerden. Talep olduğu vakit kent dışına da gönderiliyor. Bu simidi üreten 5 fırınımız var. Biz bu geleneğin de daima devam etmesini istiyoruz” diye konuştu. 

Erdoğan, tahinli simidin tescilden sonra Türkiye’de daha bilinir hale gelmesini beklediklerini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir